Derfor er ESG et viktig område for en voksende andel norske selskaper

Begrepet ESG blir et alt viktigere tema for en voksende andel av store og små norske selskaper. Nye rapporteringskrav knyttet til bærekraft er en forklaring, men et godt arbeid med ESG stiller høye krav til at man også iverksetter tiltak som går dypere i driften av selskapet. En gjennomtenkt ESG-strategi vil legge til rette for suksess i et marked preget av tøff konkurranse.

ESG enkelt forklart

Det er selvfølgelig mange som lurer på hva ESG står for, heldigvis trenger man ikke å gjøre ESG og ESG-rapportering til noe svært komplisert. Fra tid til annen kan man være nødt til å sette seg inn i ulike lover og regler, men i stort handler ESG om tre fundamentale områder:

  • Enviromental er det første engelske ordet i forkortelsen ESG, og det handler helt enkelt om miljø og miljørisiko. Alle virksomheter påvirker naturen og miljøet i noe grad, derfor kan det være svært forskjellige områder som må tas tak i.

  • Social er det andre engelske ordet i ESG-forkortelsen, og det handler da om sosiale forhold. Der miljømessige forhold handler om hvordan en virksomhet påvirker miljøet, dreier seg sosiale forhold om hvordan organisasjonen påvirker ansatte, kunder, leverandører og samfunnet som helhet.

  • Governance er det tredje engelske ordet i forkortelsen ESG, og denne delen dreier seg om såkalte forretningsetiske forhold. Det handler derfor i stort om styring og kontroll, knyttet til for eksempel ledelse, revisjon, rettigheter, likestilling og mangfold.

Selv om disse tre områdene er svært omfattende, er de samtidig relativt intuitivt forståelige, noe som er en fordel når man skal jobbe med ESG.

Rapporteringskrav fører til økt fokus

Arbeid med ESG vil kunne gi en organisasjon betydelige konkurransefortrinn, men det er samtidig uten tvil slik at lovkrav er det som fører til at mange store og små virksomheter får opp øynene for at det faktisk er nødvendig å jobbe med ESG.

EU-regelverket SCRD er et svært relevant eksempel på lovgivning som påvirker norske virksomheter. Dette regelverket er allerede gjeldende for større virksomheter med over 500 ansatte, som må rapportere fra 2025. For mange mindre bedrifter vil regelverket tre i kraft i løpet av de kommende årene.

Regelverk for rapportering av ESG stiller krav til hvilke nøkkeltall som skal være tilgjengelige, noe som igjen vil føre til behov for strømlinjeformede rutiner for rapportering. Derfor kan det også være fornuftig å vurdere å bruke programvare som er tilpasset nettopp dette fagfeltet og den relevante lovgivningen.